Halloween – kuidas tähistada ja parim kõrvitsasupp 2023

Halloween on lisaks Ameerikale ka järjest rohkem Eestis kanda kinnitamas. Ja nõnda ka see aasta, Halloween 2023 on kohe-kohe kohal ja meie Sokisahtlis oleme Halloweeni väga suured fännid! Isegi nii suured, et kihistame nõialikult naeru ja rullime ajaviiteks pisikesi kõrvitsaid pihus ringi. Lõime ka lausa enda Halloweeni sokikollektsiooni! Mõnel meist on isegi mustad kassid diivani peal nurrumas. Kas pole mitte tore? Jagame sulle ka Halloweeni saladusi ja kokku kogutud teadmisi. Oleme sulle ka ühe mõnusalt sügisese kõrvitsasupi retsepti valmis pannud! Hopsti luuale ja lendu!

Mis on Halloween ja millal seda peetakse 2023? Sarnasus Mardipäeva ja Kadripäevaga

Halloweeni peetakse igal aastal 31. oktoobril, 2023 aastal on see teisipäev!. Alguse sai see traditsioon just Gaeli festivalist Samhainist. Sellega tähistati saagikoristusaja lõppu. Kui kõik viljad olid kokku korjatud, mindi kostüümides tänavatele. Ringi rändavad hinged ei tohtinud inimesi ära tunda, sest tol päeval said legendi järgi hinged maa peale naasta ja tänavatel ringi liikuda. Ju siis päev peale Halloweeni on uksed jälle lukus ja kõik omal kohal tagasi, hea seegi! Meile tuntud Mardipäeval ja Kadripäeval on Halloweeniga tegelikult palju sarnasusi kostüümide ja kommipommimise näol. Tänapäeval tähistatakse noorte seas aga Halloweeni rohkem.

Kust on Halloween pärit ja miks seda tähistatakse?

Halloween ei olegi tegelikult puhtalt Ameerika püha! Kuigi tänapäeval peetakse püha just peamiselt seal, oli algselt Halloween pärit Iirimaalt. Üks vähemtuntud traditsioon oli ka vallalistel neidudel enda tulevase abikaasa otsimine. Armastuse leidmiseks viidi läbi erinevaid rituaale. Tänapäeval peetakse Halloweeni peamiselt laste ja noorte poolt. Rõhk on pidudel, kommide otsimisel ja kostüümidesse riietumisel.

Mida tänapäeval Halloweenil tehakse?

Nagu ka Eestis peetaval Mardipäeval ja Kadripäeval, on põhitraditsioonid ikka samaks jäänud. Uusi tegevusi mõeldakse tihti juurde. Lisaks inimeste kostüümidele, riietatakse Halloweeni ajal tegelaskujudeks ka oma lemmikloomi. Kommmide asemel on hakatud pakkuma väikesi kingitusi: võtmehoidjad, mänguasjad ja patsikummid. Muideks, vahva valik on kommi asemel kinkidena kasutada Sokisahtli Halloweeni sokke!

Sokisahtel Halloween laste sokid

Halloweeni kommid on laste lemmikud – KOMM VÕI POMM!

Kommid on Halloweeni ajal kõige parem osa. USA’s on kommide küsimine väga suured mõõtmed võtnud – Halloweeni ajal toob laps koju umbes 11 000 kalori väärtuses komme! Ja mis eriti naljakas, 86% lapsevanematest tunnistavad, et käivad lapse Halloweeni kommikotist maiustusi otsimas. Kõige selle magusaga on kindlasti raske piiri pidada.

Väike nipp! Poeta ukse taha ilmunud lapsele parem koti sisse paar Sokisahtli Halloweeni sokke! Kommi maitse püsib lühikest aega, sokid peavad kauem vastu!

PUMPKIN FACE halloweeni kinkekarp 3 sokipaariga
SPIDER ämblikutega sokid
halloweeni kinkekarp

Halloweeni õudusfilmid ja õuduste majad

Kui sulle hirmsad asjad meeldivad, leiad maailma kõige pikima õuduste maja näiteks Ameerikast Alberquerque’st. Seal on vaja läbi kõndida peaaegu 2,2 kilomeetrit õuduste radasid. Usu meid, kui selle läbi käid, ei ehmata ega hirmuta sind Halloweeni ajal enam miski! Nõid hüppab nurga tagant välja — pole hullu, patsutad natuke nõia kassi ja jalutad edasi. Seniks aga, kuni Eestis nii hirmsat Halloweeni rada ette pole näidata, võid nõiatrikke ja vempe sõprade seas edasi teha!

Õudusfilmid on Halloweeni suur osa ja sealt on ju hea ka mõni vemp kõrva taha panna. Kui oled suur õudukate sõber, siis otsi välja oma lemmikud või uuri, kas on mõni uus film välja tulnud, kutsu oma sõbrad kokku ja tehke koos üks mõnus Halloweeni teemaline filmiõhtu!

Laste Halloweeni kostüümid ja sokikolli kostüüm

Vanasti tehti kostüüme lihtsalt kättesaadavatest asjadest nagu voodilinad kummituste jaoks, käsitsi tehtud maskid nende taha peitmiseks ja loomanahad enda katmiseks. Tänapäeval on kostüümide võimalusi palju rohkem. Olgu kas ostetud või ise valmistatud kostüüm, häid mõtteid on igalt poolt võimalik leida! Meie Sokisahtlis oleme otsinud juba oma kasutuseta jäänud sokid sahtlipõhjast välja. Teeme koos ühe vahva sokikolli kostüümi!

Sokisahtel Halloween SCARY MOOD sokid

Sokikolli kostüümi jaoks läheb vaja:

  • Vana suurem t-särk
  • Müts
  • Püksid
  • Liim või niit ja nõel
  • Sokid/sukad omal valikul (augulised, paariliseta)

Kolli kostüümi loomiseks laota t-särk tasasele pinnale. Õmble või liimi sokid ja sukad särgi külge nii, et särk oleks ühtlaselt sokkidega kaetud. Tee mütsi ja pükstega sama, las sokid ripuvad üle mütsi ääre, ongi vahvam! 

Miks on Halloweenil kõrvitsad tähtsad?

Lisaks kõrvitsatele, lõigati vanasti hoopis teistesse viljadesse nägusid. Kõrvitsate asemel kasutati hoopis kaalikaid, kartuleid ja peete. Kuigi kurja näoga kartul vist väga hirmuäratav pole. Kõrvitsatele hakati alles 1800. aastatel nägusid pähe tegema, kuna Iirlased rändasid Suure Näljahäda tõttu Ameerikasse. Seal hakati kartulite asemel hoopis kõrvitsaid kasutama. Ühes asjas oleme kindlad – üks hirmus Halloweeni kõrvits on parem kui kümme pisikest kaalikat!

Kuidas teha Halloweeni kõrvitsat?

  • Vali välja üks suur kõrvits, mida soovid lõikuma hakata.
  • Kasuta teravat nuga ettevaatlikult, siis tulevad täpsemad lõiked.
  • Sokisahtli nipp: Tavaliselt lõigatakse ära kõrvitsa pealt vart ümbritsev osa kõrvitsa sisse pääsemiseks. Meie soovitame ära lõigata just jupi kõrvitsa alt. Nii ei vaju kõrvits hiljem pealt sisse. Selle tõttu püsib ta kauem ilus ja ümmargune.
  • Võta välja pehme sisu.
  • Joonista kõrvitsale markeriga nägu, et oleks selge, milline kõrvits välja nägema hakkab.
  • Lõika ettevaatlikult kõrvitsa sisse silmaaugud ja suu ning aseta kõrvitsasse teeküünal. Nii on veelgi õudsem ja Halloweeni ööpimeduses hakkab kõrvitsapea helendama!
sokisahtel halloween parim kõrvitsasupp

Kuidas Halloweeni kõrvitsasuppi valmistada?

Vaja läheb:

  • 1 sl oliiviõli
  • 1 suur sibul, jämedalt hakitud
  • 4 küüslauguküünt, hakitud
  • ~2 kg kõrvitsat 
  •  1 l kanapuljongit
  • Soola
  • Pipart
  • 120 ml vahukoort + natuke veel kaunistamiseks

Time needed: 50 minutes.

  1. Esmalt, kanged maitsed potti!

    Kuumuta keskmisel kuumusel suuremas potis õli. Lisa sibul ja küüslauk, prae õlis kuldseks.

  2. Siit tuleb kõrvits!

    Lisa kõrvitsatükid ja kanapuljong, maitsesta soola ja pipraga. Lase ilma kaaneta keema minna ning alanda kuumust kuni vaikse podisemiseni.

  3. Juba head lõhna tunda!

    Keeda umbes 30 minutit kuni kõrvits on pehme. Võta pott tulelt ja purusta saumikseriga.

  4. Saabki kohe valmis!

    Sega sisse vahukoor ja maitsesta vastavalt soovile. Kaunista Salt’s Up Angel’s Hair tšilliniitide, krutoonide, röstitud kõrvitsaseemnete või hakitud sibulaga. Valik on sinu! Head isu!

Seega, meie oleme valmis ja loodame, et sa ka! Nõiamüts pähe, lusikaga mõnusat sooja suppi põske ja luuaga sõitma! Kui seda ametit pole veel päris selgeks õppinud, aitavad kindlasti meie Halloweeni sokid sul õiget tuju luua! Krutskeid täis lapsele või vempe tegevale mehele on ka! Lippa aga poodi või telli Sokisahtli e-poest ja oledki Halloweeniks valmis!

Jäta vastus

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Selling socks with .
Sokisahtel © Copyright 2021. All rights reserved.
Close